Nationale Sportinnovator Prijs 2017: waarom niet onze branche?
ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis, om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw - geïnitieerd door het Ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - ondersteunt met allerlei subsidieprogramma’s de totale innovatiecyclus. Van fundamenteel onderzoek tot implementatie van nieuwe behandelingen, preventieve interventies of verbeteringen in de structuur van de gezondheidszorg.
Sinds 22 juni kunnen weer innovatieve ideeën in de sport worden ingediend bij ZonMw. De voorstellen die de Nederlandse sportprestaties tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in 2020 het meest stimuleren, ontvangen de Nationale Sportinnovator Prijs 2017. Behalve impact in de topsport kan de innovatie op middellange termijn worden doorvertaald naar de breedtesport en het beweegspectrum. Het maximale aanvraagbedrag voor een subsidie is € 50.000.
Met andere woorden: voor de topsport worden ideeën gesubsidieerd die daarna kunnen worden toegepast voor bijvoorbeeld fitnessconsumenten. Zouden we die rol ook eens kunnen omdraaien? Dat de fitnessindustrie een innovatief idee indient waarvan de topsport kan profiteren? Er vindt zoveel innovatie plaats in onze branche. Als we die ook kunnen ontsluiten voor de topsport of geschikt kunnen maken voor coaches van topsporters, waarom zou dan de fitnesssector in 2020 niet een innovatieve aanjager van Team NL in Tokio kunnen zijn. Een mooie uitdaging voor het Fitness Innovatie Lab van NL Actief. Ik zie het al voor me dat Nederlandse winnaars van Olympisch goud in 2020 in Tokio de fitnessbranche bedanken.
Maurice Ambaum
Hoofdredacteur NL Actief Ezine