Multiculturele kookworkshops voor kinderen (vervolg)


Guido van Dijck van de gelijknamige PLUS supermarkt is één van de initiatiefnemers. Hij gaf eerder al aan op zoek te zijn naar een nieuwe, praktische vertaalslag van de Supermarktsafari. “Het is heel wenselijk dat we kinderen kennis over gezonde voeding aanreiken, maar het is nog beter als we dat praktisch toepasbaar maken voor ze. Het is goed dat je bijvoorbeeld weet dat broccoli gezond is, maar hoe maak je broccoli klaar. Het is belangrijk dat we kinderen ook dat aanleren.”

In het project World Food Garden Brukske lag de focus om aan de hand van voeding te leren van elkaars culturen: door samen te eten en letterlijk te proeven van elkaars culturen, leer je elkaar beter kennen. Koken en samen eten heeft een verbindend effect.

Door beide projecten te combineren, ontstaat in Venray een nieuw programma voor kinderen op het gebied van gezonde leefstijl. De initiatiefnemers verwachten in de loop van het voorjaar het project te kunnen presenteren. Eén van de ideeën is dat koks uit de gemeente Venray op toerbeurt een kookworkshop voor kinderen begeleiden. In iedere kookworkshop staat een ander land centraal. Kinderen leren hoe ze gezonde gerechten uit dat land kunnen bereiden, maar krijgen ook meer kennis over de cultuur en geschiedenis van het land aangereikt. Kinderen die uit dat land komen - of als hun familie roots daar liggen - worden betrokken bij de inhoudelijke voorbereiding van de workshop.

Met het project willen de initiatiefnemers een bijdrage leveren aan een gezonde(re) leefstijl van kinderen in Venray én de sociale cohesie tussen verschillende culturen versterken.

 

 

1